logo-CoconKunstwerk CoconIn de periode oktober - december 2014 werd op basisschool De Cocon in de Hoefstraat te Tilburg een groot wandkunstwerk gerealiseerd. Het kunstproject werd ontworpen en uitgevoerd door Hjalmar van den Akker, Sanne Geboers en Maaike Maas van stichting BIK Collectief*.
Het onderwerp voor dit wandkunstwerk is een speelse compositie van coconnen, rupsen en vlinders in allerlei formaten, vormen en kleuren. Het kunstwerk staat symbool voor groei, individualiteit, veelvormigheid en het in harmonie samenwerken en samenleven van de leerlingen. Gedurende hun schoolcarrière leggen zij een weg af die verbeeldt wordt door de ontwikkeling van cocon naar rups, en uiteindelijk naar vlinders die uitvliegen.
Wethouder Marcella Hendrickx heeft het kunstwerk op 8 januari 2015 officieel onthuld.

Lizette Knuvers, directeur van de basisschool, heeft het initiatief genomen tot dit kunstwerk.
"Toen ik net directeur was, ontving ik een kaart van het BIK Collectief met een afbeelding van een kunstwerk op de gevel van OBS De Bibit in de Reeshof. Ik zag prachtige bloemen die de saaie gevel kleur gaven. Dat sprak me aan. Wat er zich binnen in een cocon ontwikkelt, merk je niet. Daar was ook sprake van in onze school. Binnen de muren gebeurden hele mooie dingen, maar aan de buitenkant was daar niets van te merken. Ook letterlijk. Als je door de Hoefstraat fietst, heb je niet in de gaten dat er een school staat. Je bent er voorbij, voor je het weet.

Ik heb de kunstenaars van het BIK Collectief uitgenodigd om een paar ontwerpen te maken en ze al snel de vrije hand gegeven. Het idee van de vlinders met bewegende vleugels heb ik zelf ingebracht. Mijn opleiding aan de kunstacademie verloochent zich dus niet.

Ik heb geen groot project aan het kunstwerk willen verbinden. We waren met het team al met zoveel dingen bezig, dat deze korte, recht-op-het-doel-af benadering het meest voor de hand bleek te liggen.
Voor de financiële en formele afhandeling heb ik veel steun gehad van Bert Schellekens, de facilitair medewerker van Tangent en Toon Godefrooij, die de financiën beheert. En vlak ook mijn adjunct Monique van den Broek niet uit.

Tijdens de twee dagen dat het kunstwerk bevestigd werd, ging de belangstelling van de kinderen groeien en kwam de creatie van het BIK Collectief tot leven. In groep 5 is toen een project gestart en ook in de kleuterbouw zijn er initiatieven ontplooid om iets in de klas te doen met het kunstwerk. 
Via Twitter had ik al contact met Marcella Hendrickx, de nieuwe wethouder van onderwijs van de gemeente Tilburg. Zij was graag bereid ons kunstwerk te onthullen.

De reacties van de kinderen en het team zijn enthousiast. Ook de buurtbewoners reageren positief. Mooi: "Ik wist niet dat daar een school zat!" Als je nu vanuit de Molenstraat de Hoefstraat in rijdt, komt ons kunstwerk je tegemoet, in al zijn vormen en kleuren. We zitten er!"

[Peter Vervloed]

Verzamelblok 

1: Het kunstwerk wordt bevestigd.
2, 3 en 4: wethouder Marcella Hendrickx onthult het kunstwerk.
5: Kinderen en ouders kijken ademloos toe.
6: Kunstenaar Hjalmar van den Akker bij het resultaat van een project in groep 5.

*BIK-collectief
De Tilburgse stichting BIK Collectief (BeroepsKunstenaars In de Klas) bestaat 10 jaar. In deze 10 jaar heeft het BIK Collectief op vele scholen in Tilburg, Noord-Brabant en daarbuiten workshops gegeven en kunstprojecten uitgevoerd. Het collectief bestaat uit Hjalmar van den Akker, Sanne Geboers en Maaike Maas. Regelmatig worden ze, behalve voor workshops en projecten gevraagd om blijvende kunstwerken voor de buitenkant van schoolgebouwen te realiseren. Onder andere in Tilburg, Riel, Veghel, Vlijmen, Someren, Eindhoven, Hapert, Amsterdam, Drachten en Zwolle.