Speciaal voor de ouders van kinderen die naar de basisscholen in Stokhasselt gaan, zijn er ouderkamers ingericht in basisschool De Lochtenbergh en in mfa De Dirigent.
De bedoeling van de ouderkamers is om inzicht te geven in wat de kinderen leren op school. De prestaties van het kind nemen hierdoor toe, want een betrokken ouder is veel beter op de hoogte van wat er op school gebeurt, weet waar je met vragen terecht kunt en kan kinderen helpen met schoolvragen.
Specifiek voor de ouders zelf is er een aanbod in bijvoorbeeld taalvaardigheidscursussen, computerlessen en is er begeleiding in het zoeken naar werk. Ook is er aandacht voor ontspanning en creatieve activiteiten. Maar vooral zal er aandacht worden geschonken aan wat kinderen op school leren en belangrijke thema's waar ze mee te maken krijgen.

Met deze informatie ging de redactie van www.stokhasselt.nl op 20 januari op bezoek bij de Ouderkamer van De Dirigent, waar basisscholen De Regenboog en Aboe-el-Chayr gevestigd zijn. Via stg. Brede School Tilburg ontvingen we hun verslag.

Werkbezoek Website De Ouderkamer

"Het moet gezegd, we zijn zwaar onder de indruk van het programma van de Ouderkamer! En wie dacht dat de Ouderkamer alleen voor moeders is, heeft het mis. Ook vaders komen op bezoek.

We spreken met Annie Meens, de coördinator van de Ouderkamer. Een drukke baan, als je het programma van de Ouderkamer ziet. Vandaag komen Jente en Angela van Bibliotheek Midden Brabant langs in de Ouderkamer. Ze laten de bezoekers allerlei leuke boeken zien die je kunt voorlezen aan je kind en die je gratis kunt lenen bij de bieb. Het is namelijk Nationale Voorleesweek. Enthousiast worden de bezoekers voorgelezen uit het boekje 'Boer Boris gaat naar Zee', door Jente en Angela. Er horen kleurplaten bij en woordspelletjes, die daarna gespeeld worden.

Basisprogramma Ouderkamer Dirigent

Iedere maandag tot en met donderdag, van 8.45 uur tot 16.00 uur is de Ouderkamer open voor activiteiten* voor de ouders uit de wijk. Leuke én leerzame activiteiten. Je steekt er iets van op en je leert andere mensen kennen. Annie vertelt dat veel bezoekers van de Ouderkamer zelf nog niet lang in Nederland wonen. "Het leren van de taal is belangrijk. Er komen hier verschillende nationaliteiten samen, ze begrijpen elkaar in het Nederlands. Maar we bieden nog veel meer aan. In de ouderkamer komen veel lijntjes samen. Onder de koffie wordt veel besproken, plannen gemaakt, tips gegeven."

Er is onlangs een budgetteercursus gestart, met 20 deelnemers van de Ouderkamer, vertelt Annie. "We hebben de jobcoach, die zit naast de Ouderkamer en helpt met het vinden van scholing of werk. En Hicham is er vanuit de gemeente om te helpen bij armoede. We worden via het impulsbeleid van de gemeente ondersteund. De bedoeling is dat ouders meer betrokkenheid bij de school krijgen, zodat hun kinderen daarvan profiteren. En dat is ook zo, maar wat we zeker ook zien is dat de ouders er zelf ook goed bij varen. In het begin zaten er misschien maar zes vrouwen, maar nu zit het soms twee rijen dik."

Een succes dus. In totaal lopen er wel meer dan 100 ouders wekelijks de ouderkamer binnen, schat Annie in. "Niet alleen vrouwen. We hebben de naaigroep, waar ook mannen aan meedoen. Een van die mannen is nu al zover dat hij een reparatiezaakje wil beginnen. Leuk is dat vrouwen ongeduldig zijn, na de eerste les gaan ze meteen naar de markt en kopen lappen stof om kleren te maken. De mannen zijn geduldiger en gedisciplineerder."

We spreken Iskenia uit Venezuela, ze is bijna iedere dag in de Ouderkamer, vertelt Annie. "Alles is goed hier voor mij," zegt Iskenia. "Ik breng mijn kinderen naar school en wat kan ik dan beter doen dan ook zelf naar school te gaan? Ik leer hier de taal, de computer, breien. Ik word hier met al mijn vragen geholpen. En de sociale contacten, daar doe ik het zeker ook voor."

*klikken op de kleine illustratie geeft toegang tot een pdf met het weekprogramma van de Ouderkamer de Dirigent.