De-veilingtafel-met-assistenten

Tijdens de kerstviering deden we een oproep omdat we twee collega's de gelegenheid wilden bieden om hun horizon te verbreden en 'werelddocent' te worden. Tangent zou de reis betalen, maar Edukans - de organiserende organisatie - verlangde van de deelnemers dat zij zelf minimaal € 1000,- zouden verzamelen voor hun actieland. Martine Geertse van basisschool Stelaertshoeve en Sietske van der Wegen van basisschool Rennevoirt, de verkozen kandidaten, zetten alle zeilen bij om dat bedrag - en misschien zelfs nog meer - bij elkaar te sprokkelen.

Sietske-met-een-handje-bijdragenSietske (op de foto links, met het kunstwerk 'Een handje bijdragen') bleek daar wel héél creatief in: vorige maand organiseerde ze nog een sponsorloop, deze maand arrangeerde ze een kunstveiling.

Alle stamgroepen van Rennevoirt maakten één of meerdere kunstvoorwerpen, die in de weken voorafgaand aan de veiling in de etalages van het winkelcentrum van Berkel-Enschot te bewonderen waren. Zo konden ze al goed bekeken worden door de ouders, opa's en oma's van de school, maar ook door andere bezoekers van het winkelcentrum.
Alle ouders kregen vooraf een biedbriefje met daarop een uniek nummer, wat ze mee moesten nemen naar de veiling. Op vrijdagmiddag 17 juni werden alle kunstvoorwerpen uitgestald op het veldje achter de school en kon het bieden beginnen. In het begin werd er nog voorzichtig geboden, maar al snel sloeg het enthousiasme van het spel toe en werd er fanatiek tegen elkaar opgeboden. De veilingmeesteres had er de handen vol aan maar wist toch met veel humor en daadkracht de ouders in toom te houden. Voor het kunstwerk 'kleurexplosie' (rechtsboven op onderstaande afbeelding) werd maar liefst € 100,- geboden.  
Als slotstuk had Harry Wijgerse, een van de ouders, een bronzen beeldje gemaakt, 'Support', een dame die nonchalant op een paal leunt. Het symboliseert dat Edukans met de opbrengst van het beeldje gesteund wordt. Het startbod voor het beeldje was 180 euro en was zo gewild, dat de ouders flink tegen elkaar op boden en er uiteindelijk 230 euro voor is betaald. De kunstveiling heeft in totaal € 661,50 opgebracht!

Uiteindelijk blijkt Sietske met grote inzet van de leerlingen, ouders, teamleden en andere sponsoren het onwaarschijnlijke bedrag van € 4920,25 bij elkaar gebracht te hebben voor Edukans. 

Op 4 juli zijn Martine en Sietske naar Kenia gevlogen, het actieland van hun keuze. Ze gaan er twee weken in Awasi werken. Natuurlijk horen wij in de volgende Tango hoe het hen daar vergaan is!

[Mea Dommeck]

fotoos-kunstveiling