Op 29 mei 2015 haalde basisschool De Wichelroede de krant. Aanleiding was de vernieuwing van het dak. Niet de minste klus, want De Wichelroede heeft een uitgesproken groot dak. De honderdtien jaar oude school heeft nu een gloednieuw dak met 248 zonnepanelen en is sindsdien duurzaam te noemen, en wat betreft elektra volledig zelfvoorzienend.
De Wichelroede is de eerste Tangent-school met zo'n dak en loopt daarmee voor de muziek uit. De slechte toestand van het dak was aanleiding om meteen actie te ondernemen. De actie past wel volledig in het beleid van onze stichting, want al geruime tijd is Tangent zich - samen met stichting MOED en de andere Tilburgse schoolbesturen - aan het inspannen om schoolgebouwen te verduurzamen door zowel energiebesparing als het duurzaam opwekken van energie door middel van het plaatsen van zonnepanelen.

Voor Tangent heeft het bewust omgaan met energie twee aspecten: vanuit onze maatschappelijke taak dragen we uit dat met verantwoord gebruik efficiënter gebruik gemaakt kan worden van beschikbare bronnen én er kan geld mee worden bespaard. Twee jaar geleden werd de Green Deal gesloten tussen de gemeente Tilburg, Tangent en MOED. Sindsdien participeert Tangent in meerdere besparingstrajecten.
De eerste aanbesteding van zonnepanelen (eind 2014) mislukte helaas. Onlangs slaagde de tweede poging tot Europese aanbesteding voor het opwekken van zonnestroom voor het Tilburgse primair onderwijs. De prijs die we gaan betalen voor de door zonnepanelen opgewekte stroom ligt gemiddeld 23% lager dan de prijs die we in 2013 betaalden. De overeengekomen prijs staat 15 jaar vast en zakt daarna verder. Calculaties wijzen uit dat Tangent een voordeel behaalt van ongeveer € 30.000 in 2016.
De zonnepanelen worden geplaatst op De Regenboog, Den Bijstere, De Cocon, Prins Bernhard, d'n Hazennest, De Kleine Akkers, De Lochtenbergh, De Vlashof, St. Caecilia en De Kring. Niet elke Tangent-school leent zich voor het plaatsen van zonnepanelen: soms is het dak er niet geschikt voor of is er teveel schaduw door bomen.

Dak-WichelroedeDe Wichelroede doet niet mee aan het traject van MOED. Het dak moest per direct vervangen worden en het blijkt voor de school voordeliger om niet collectief, maar zelfstandig te investeren in zonne-energie. 
De karakteristieke school is in de meivakantie omgetoverd tot een duurzame leeromgeving. Kinderen, ouders en leraren zijn enthousiast. Ook directeur Annelieke van Geffen is heel tevreden: "Vooraf dacht ik dat zonnepanelen lelijk zouden zijn. Toch, het past echt bij de uitstraling van het gebouw. Het ziet er zelfs stoer uit.''
Leerlingen van De Wichelroede kunnen binnenkort lesprogramma's verwachten over duurzaamheid. "We kunnen per dagdeel zien hoeveel geld we besparen. Het zou gaaf zijn als de kinderen dat ook kunnen bijhouden. Duurzaamheid is belangrijk. Als we dat nu meegeven, vergeten ze dat nooit meer.''