Boy-van-den-Boogaard 

Het is maar goed dat Boy van den Bogaard snel inzag dat bedrijfseconomie niks voor hem was. Na een paar maanden had hij al wel door dat die studie niet naar werk zou leiden dat hij 40 jaar zou willen doen. Hij besloot naar de Pabo te gaan en die opleiding was hem op het lijf geschreven. Na zijn afstuderen ging hij aan de slag als leerkracht op basisschool Berkeloo in zijn woonplaats Berkel-Enschot. Daar - nota bene de basisschool waar hij als kind zelf ook naartoe ging - bereikt hij bijzondere resultaten, zo blijkt wel uit de lovende woorden die deze krant over ‘meneer Van den Bogaard’ ontving. Een en al lof voor de manier waarop de 28-jarige leraar, die net aan zijn zesde schooljaar is begonnen, met zijn leerlingen omgaat. Hij voelt zich in het onderwijs dan ook als een vis in het water.

Wat de kern van zijn succesvolle aanpak is? "Het creëren van een open sfeer waarin de kinderen altijd mogen vertellen over wat ze leuk vinden of wat ze juist boos of verdrietig maakt", legt hij uit. "Elke week hebben we bijvoorbeeld het sfeerrondje. Dan nemen we samen de week door en bespreken we wat prettig of onprettig was. De leerlingen kunnen dan praten over wat hen dwars zit, maar ik vind het ook belangrijk dat ze elkaar complimentjes geven als iets goed ging." Angela van der Horst, moeder van een oud-leerling: "Hij laat alle kinderen groeien, qua niveau en persoonlijkheid."

Als de sfeer maar goed is, dan volgen de resultaten vanzelf, daar is Van den Bogaard van overtuigd. En ja, soms doet zich iets voor dat in de groep besproken moet worden, zoals een ruzie tussen twee kinderen, maar ook een bijzondere sportprestatie. De taal- of rekenles die op de planning stond, komt dan later wel. Het zij zo!

[Jeroen Ketelaars]