"De Bee-bot en Makey Makey die we hadden gekregen tijdens de Tangent studiedag in 2014 lagen nog steeds op dezelfde plek in de kast. Maar toch zat daar in het achterhoofd dat ICT de toekomst is en de vraag hoe we de leerlingen op een leuke manier hier kennis mee konden laten maken." Zelf hadden de leerlingen in de Plusklas ook wel eens aangegeven meer over programmeren en computers te willen weten. Uit een toevallig contact met Patrick de Beer, docent bij Fontys ICT, ontstond het idee om een student aan zijn opleiding één of twee lessen te laten verzorgen voor de Plusklas. Daarbij zou er met behulp van de Bee-bot en wat andere leuke gadgets van Fontys ICT de leerlingen een eerste introductie gegeven worden in techniek, robots en programmeren. In een tweede les zou de student de leerlingen meenemen in de wereld van het robot programmeren met behulp van Lego Nxt. Uiteindelijk gaf software student Mehmet Bakirci deze lessen in mei 2015 aan de Plusklas leerlingen van basisschool Prins Bernhard.

Verzamelfoto-2

''Ik vond de programmeerlessen leuk en informatief. Ik vond het leuk omdat hij goed kon uitleggen en je het ook snel snapte. Je kon ook snel aan de slag. Ik vond de opdrachtjes wel leuk die je kon doen. We deden een opdracht met een bij. Die moest je programmeren zodat hij ergens naar toe ging rijden in een straat. We hebben ook een hondje van lego geprogrammeerd zodat je hem kon uitlaten. Dat vond ik wel grappig want dat zag er heel raar uit als je met zo'n lego hondje rond liep. Ook deden we een computerspel programmeren. Je moest een poppetje de goede weg af laten leggen. Dat was heel leuk maar ook wel een beetje moeilijk omdat je zo goed na moest denken. Het was niet zomaar opgelost. We hebben een echte robot gezien en hoe je die moest programmeren. Het was grappig dat de robot de Gangnam style deed.
Ik heb van deze lessen geleerd dat heel veel dingen geprogrammeerd zijn. En nu weet ik een beetje hoe het moet.
Het is leuk om nu al te weten hoe iets werkt. Als er dan een keer iets niet doet dan weet je misschien iets beter hoe je het kunt oplossen. Als je niet weet hoe het in elkaar zit wordt het lastiger''. [Florine, leerling uit de Plusklas]

Verzamelfoto-1

De Bee-Bot (en ook de Makey Makey) is een leuk laagdrempelig apparaatje om leerlingen spelenderwijs een eerste kennismaking te laten maken met techniek en programmeren. Er zijn talloze leuke voorbeelden te vinden via Google en Youtube. Voor de bovenbouw is het interessant om na deze introductie een stapje verder te gaan in programmeren, via een van de vele online platforms. Hier kunnen kinderen op een visuele manier de concepten van programmeren leren. Er is niets meer nodig dan een PC + internet. In dit geval gebruikten Blocky-games. Een wat grotere investering is Lego Nxt, maar wat is er leuker om uiteindelijk fysiek een robot zien te bewegen op de manier zoals jij hem zelf hebt geprogrammeerd?
Geïnspireerd? Voor het hergebruiken van materiaal in je Plusklas lessen of eens verder de mogelijkheden van ICT in het basisonderwijs te bekijken, kun je contact opnemen met mij (nanda.lonterman@tangent.nl) of Patrick de Beer van de Fontys ICT Software Engineering opleiding (p.debeer@fontys.nl).

[Nanda Lonterman (leerkracht van de Plusklas, basisschool Prins Bernhard)]