Twee keer Torenhoog

De basisscholen Sint Caecilia en Den Bijstere hebben meegewerkt aan een mooi experiment. 
Toevallig kwamen tegen het einde van het vorige schooljaar de leerkrachten van groep 8 van beide scholen er achter dat ze dezelfde musical zouden gaan opvoeren: 'Torenhoog'. Dit gegeven leidde tot een mooie samenwerking. De betrokken leerkrachten legden contact met elkaar om met de kinderen naar elkaars musical te gaan kijken. 
Een spontaan idee, waarbij je wel rekening moet houden met een aantal zaken. Ga je met de kinderen op de fiets naar de andere school, of moet je autovervoer regelen? Op welk moment ga je naar de andere school? Veel dagen zijn namelijk al volgepland op het eind in groep 8 en bovendien begint Den Bijstere ’s middags al een half uur eerder dan Sint Caecilia. Dit betekent ook dat de eindtijd van Den Bijstere 15.00 uur, en die van Sint Caecilia 15.30 uur is. De kinderen van de gastschool die optreden moeten voldoende tijd hebben om zich om te kleden en te schminken. 

Desondanks besloten de leerkrachten echter om niet te denken in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. Al snel werden er twee geschikte dagdelen gevonden. De leerkrachten van Sint Caecilia spraken af dat ze met hun twee groepen 8 naar Den Bijstere zouden fietsen en de leerkrachten van Den Bijstere konden het geregeld krijgen dat er voldoende ouders waren, die kinderen naar Sint Caecilia konden vervoeren. Een bijkomend feit hierbij was, dat ouders extra op en neer moesten rijden om de kinderen weer op te halen, omdat ze de musical nog niet mochten zien, ook al was het die van de andere school: dan zou de verrassing weg zijn.

Caecilia naar DenBijstere

Op vrijdag 8 juli was het dan zover. De groep 8 leerlingen van Sint Caecilia kwamen op bezoek bij Den Bijstere. Daar keken ze naar hun 'eigen' musical, die gespeeld werd door andere kinderen. Het was best vreemd, om te zien dat anderen dezelfde liedjes, muziek en teksten gebruikten, in een totaal andere omgeving, met een heel ander decor. Maar hierdoor was het ook niet saai, want je was steeds benieuwd hoe de kinderen van de andere school de volgende scène zouden spelen.
Na een uur en een kwartier bleek, dat het een geslaagd experiment was geweest. De kinderen van Den Bijstere speelden hun musical voor het eerst in één uur en een kwartier; de tijd waar zij naar gestreefd hadden. De kinderen van Sint Caecilia gaven na afloop tips en tops en deden zelf ook ideeën op, waardoor ze hun musical weer wat beter konden maken. Na afloop gingen de groepen 8 van de beide scholen naar het schoolplein om nog gezellig met elkaar te spelen en een potje te voetballen.

DenBijstere naar Caecilia

Op maandagmiddag 11 juli was het de beurt aan Sint Caecilia om op te treden. Na afloop ontvingen de kinderen ook tips en tops en hadden de kinderen van Den Bijstere ook weer ideeën op gedaan.

Op deze manier werden beide musicals naar een nog hoger niveau gebracht. Bovendien stonden de beide musicalgroepen al een week van tevoren 'op scherp' en konden nieuwe ideeën in de laatste oefenweek nog net ingeoefend worden. Een geslaagd experiment, dat zeker een vervolg mag hebben.
 
< De leerkrachten van Den Bijstere (juf Mária, juf Marjolein, juf Meintje)
en Sint Caecilia (meneer John en meneer Rex) >