Even voorstellen...

Mijn naam is Robert Nijssen. Ik ben 42 jaar oud. Ik ben altijd werkzaam geweest als leerkracht en ICT-coördinator. De laatste jaren was dat op Berkeloo. De combinatie Onderwijs en ICT heeft altijd mijn interesse gehad. Ik vond het leuk en waardevol om ‘voorop te lopen’ en nieuwe toepassingen te gebruiken in mijn groep. Ik draaide bijvoorbeeld een pilot en kon de opgedane kennis vervolgens delen met collega’s.
Sinds 2013 ben ik vanuit mijn interesse enkele bovenschoolse ICT-taken gaan uitvoeren. Op 1 augustus 2016 ben ik gestart als beleidsmedewerker ICT op het bestuursbureau. Een mooie uitdaging, waarin ik een bijdrage kan leveren aan de ICT-ontwikkeling van Tangent. Die taak voer ik vier dagen per week uit. Eén dag blijf ik verbonden aan Berkeloo, natuurlijk als ICT-coördinator.

De ICT toekomst van Tangent
Op dit moment wordt er nagedacht en gesproken over de toekomst van ICT binnen Tangent. Een digitale leeromgeving moet ondersteunend, verrijkend en gebruiksvriendelijk zijn voor leerlingen en leerkrachten. Voorwaarden daarbij zijn dat borden, computers en software ‘gewoon moeten werken’ en dat leerkrachten vaardig zijn in het gebruik ervan.
De keuze voor hard- en software hangt uiteraard samen met visie, beleid en behoefte van de school. We moeten daarbij in de gaten houden dat ICT niet het doel is, maar een middel blijft in ons onderwijs.

Cloudcomputing
Binnen afzienbare tijd zal er steeds meer cloudcomputing worden toegepast. Dat gebeurt nu al deels, bijvoorbeeld door software in te zetten via Basispoort en het gebruik van Office 365. Naar verwachting zal er straks nog maar weinig software en data op een server op school staan. Misschien is een server dan zelfs niet meer nodig!
De toekomst van een ICT-coördinator zal ook veranderen. Op dit moment volgt elke ICT-er een opleiding tot Onderwijskundig ICT-er. Daarmee zullen de rol en taken waarschijnlijk worden aangepast: van het welbekende stekkertje naar het mede verantwoordelijk zijn voor het schoolbeleid en de uitvoering ervan.

RobertNijssen