Spannend? Dat valt op deze manier wel mee...

Een speeddate is een aanvulling op de traditionele manier van solliciteren. Vaak komen er per vacature heel veel reacties van kandidaten. Nadat de eerste selectie is gemaakt op basis van c.v. en sollicitatiebrief, blijven er vaak veel kandidaten over die op papier binnen de organisatie lijken te passen. De speeddate wordt over het algemeen niet gezien als vervanging voor een sollicitatiegesprek, maar is een manier om het aantal sollicitanten terug te brengen. 
Tijdens de speeddate worden meerdere gesprekken gevoerd met leidinggevenden, hr-medewerkers of andere belanghebbenden. Een gesprek duurt tussen de 5 en 15 minuten.

Onlangs bleek speeddating een bruikbaar instrument voor invulling van het grote aantal vacatures dat hij Tangent ontstaan was. De iTango-redactie vroeg een aantal deelnemers hoe ze deze aanpak ervaren hebben.  

Lizette Roijmans, beleidsmedewerkster HRM 
"Wat een mooie ervaring.
Tijdens de speeddate-activiteit mocht ik veel mensen ontmoeten die binnen Tangent werkzaam zijn. Voor mij als HRM-er binnen Tangent heeft dit nog meer respect, inzicht in de veelzijdigheid van medewerkers en veel plezier opgeleverd. 
Een mooi moment als nieuwe werknemer in deze organisatie. Ik heb er van genoten." 

Victoria Koopmans, basisschool Prinsenbos
"Het idee van speeddate was heel verrassend en uitdagend. Ik vond het juist fijn om in een dagdeel verschillende sollicitatiegesprekken te kunnen voeren. Zonder speeddate zou ik op verschillende dagen afspraken met scholen moeten plannen. Dus: dat bespaart tijd. 
Ik vond het heel gezellig om verschillende collega’s weer te zien. Het leek een beetje op een reünie. Dankzij de portfolio was ik goed voorbereid op de gesprekken en de scholen waren al ervan op de hoogte wie ik was. 
Mijn tip voor de volgende keer is: graag de speeddate ruim van te voren aankondigen, zodat mensen genoeg tijd hebben om een portfolio te maken. Voor de rest vond ik de speeddate effectief en uitdagend!"

Jolanda van Leuven, secretariaat bestuursbureau
"Wat een leuke nieuwe manier van sollicitatiegesprekken voeren. De sollicitanten kwamen soms wat gespannen binnen, maar bij het zien van collega’s was de spanning vaak snel verdwenen.
De sfeer was erg goed en het was soms lastig om na 20 minuten te moeten stoppen. Er was zoveel te vertellen…
We hebben op de avond zelf al veel complimenten gehad over deze nieuwe manier van gesprekken voeren."

Eef Mathijssen, groepsleerkracht basisschool De Vlashof
"Ik heb de speeddates ervaren als erg prettig. Het was handig dat je gelijk een aantal gesprekken had met verschillende directies. Wel vond ik het lokaal waar de speeddates plaatsvonden erg rumoerig. Ik had liever in een stil lokaaltje gezeten. Daarnaast zag je veel verschillende mede sollicitanten waarmee je ervaringen uit kon wisselen. Kortom: prima georganiseerd."

Pitt de Jongh, groepsleerkracht JPS De Kring
De organisatie in de aanloop naar de speeddate was nog een beetje rommelig, maar Lizette Roijmans heeft er toch voor gezorgd dat iedereen een of meerdere gesprekken heeft kunnen voeren. 
Op de avond zelf was het prettig om zoveel collega’s te zien en steun te ervaren, zowel voor als na de gesprekken. De echte speeddate ervaring, met tijdslimiet, zorgt ervoor dat je in het gesprek snel op punten komt die essentieel zijn voor jezelf en voor de school. Al met al een toffe avond!