De opkomst van Chromebooks in het onderwijs

 Een Chromebook is eigenlijk een laptop, maar dan volledig webbased. Alles loopt via internet en je werkt voortdurend in de 'cloud'. Dat is ook meteen de kracht van zijn snelheid. Tussen aanzetten en beginnen met werken zit niet meer dan 20 seconden. En met name dit laatste ervaren leerkrachten en leerlingen als een enorme opluchting; niet meer minutenlang wachten (en ondertussen koffie halen…) voordat je computer is opgestart. De Rolf groep stelt de Chromebooks ook nog eens zo in, dat de leerlingen bij het openklappen van de Chromebook direct in ZuluConnect terecht komen.

chromebook Omdat we op de Tangentscholen steeds meer webbased aan het werk zijn, is de Chromebook terrein aan het winnen ten opzichte van Windowscomputers. Je ziet deze trend overigens in heel Nederland en ook daarbuiten. Het werken in Office 365, in ZuluConnect en Basispoort? Geen probleem op een Chromebook. Maar ook Nieuwsbegrip - inclusief een luisterversie - en tools zoals Kahoot werken prima.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan Chromebooks en dát is nou waarover je goed moet nadenken, voordat er wordt aangeschaft. Er kan niets worden opgeslagen op een Chromebook en er kan géén software op worden geïnstalleerd. Vandaar de term ‘volledig webbased’. Twee voorbeelden: Kurzweil (software voor leerlingen met dyslexie) werkt niet op een Chromebook. En ook wat oudere oefenpakketten kunnen alleen via een schoolnetwerk op een ‘gewone computer’ worden gedaan.

De keus voor computers hangt dus af van wat de wensen en eisen zijn. Dan kun je de voor- en nadelen op een rij zetten en de beste keus maken die op dat moment bij de school past. Er kan een keuze ontstaan voor óf Chromebooks óf Windows computers, maar het zou zomaar kunnen dat een mengeling van Chromebooks en Windows laptops een heel mooie oplossing is. 

< Robert Nijssen >
< Beleidsmedewerker ICT >