Aangenaam:… Marion Straalman. Ik ben de nieuwe directeur van basisschool Berkeloo.  

Marion Straalman Berkeloo

Ik woon in Oirschot met mijn man Arno en onze drie dochters, waarvan er twee inmiddels uit huis zijn. Ze zijn alle drie volwassen en klaar met hun studies. De jongste is onlangs geslaagd voor de PABO, maar ze gaat niet het onderwijs in. Het onderwijs is een platte organisatie en dus zijn de groeikansen beperkt. Ze ziet meer carrièremogelijkheden in een internationaal bedrijf.
In mijn vrije tijd rijd ik graag paard. Ik heb een eigen paard. Hij heet Wadisson en is een ruin. Ik geniet met volle teugen van de dressuurlessen en van de ritten in de vrije natuur. Ook zit ik met een groepje vriendinnen in een leesclubje, maar we bezoeken samen ook theatervoorstellingen en pikken af en toe een filmpje. Mijn man en ik genieten van ons campertje en van skivakanties.  

Het onderwijsvirus 
Ik wist als klein kind op de lagere school al dat ik juf wilde worden. Als ik met mijn neefjes en nichtjes bij mijn grootouders schooltje speelde, was ik de juf. Altijd. 
Ik heb atheneum gedaan. Daarna ben ik naar de PA in Eindhoven gegaan. In 1980 had ik mijn onderwijsdiploma op zak, maar niemand zat op mij te wachten, want er was een overschot aan leerkrachten. Na een invalperiode van drie maanden kreeg ik een handenarbeidbaan aangeboden in Valkenswaard, voor langdurige vervanging. Maar ik wilde graag met kinderen in het buitengewoon onderwijs werken. Dus ik ben de Vakstudie Buitengewoon Onderwijs, specialisatie ZMLK gaan volgen. Ik ben gaan werken als dagactiviteitenbegeleidster van verstandelijk beperkte volwassenen.  

Gelukkig kwam er na een jaar een vacature voorbij voor een school voor ZML in Veldhoven. Daar heb ik maar liefst acht jaar gewerkt. Toen ik samen met mijn man aan kinderen wilde beginnen, had ik het besluit genomen parttime te gaan werken. Maar parttime werken was voor de toenmalige directeur niet bespreekbaar. Dat vond hij niet goed voor de populatie kinderen op zijn school. Ik heb ontslag genomen. 
Mijn nieuwe werkkring werd een klein schooltje in Hapert. Daar werd ik leerkracht van groep 7/8 en remedial teacher. Ik ben er vijftien jaar gebleven. Dat is voor mij een hele lange periode. Als verzachtende omstandigheid spreekt mee dat ik in die periode drie mooie dochters op de wereld gezet heb.  

Ambities
Bij mij groeide het verlangen om op directieniveau te gaan werken. Dus ben ik in 2005 directeur geworden in Oirschot. Na acht jaar begon het toch weer te kriebelen, want ik wil altijd een stap maken die echt anders is, die er toe doet. Daarom heb ik de afgelopen vier jaar als directeur op een basisschool in Eindhoven gewerkt. Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar vanwege een toekomstige fusie en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, kwam ik steeds verder af te staan van mijn passie om aan team- en onderwijsontwikkeling te werken. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en ben ontzettend blij dat ik nu op basisschool Berkeloo als directeur werkzaam ben.  

Ik geloof in verbinden
De basis van het onderwijs is dat elk kind zich op school veilig voelt en elke dag graag de klas in komt. Daarbij past een duidelijke en open communicatie binnen het team met respect voor de ander. Ik kom van een grote organisatie, waarbinnen veel autonomie voor de scholen en aandacht voor integraal leiderschap was. Mijn ervaringen die ik daar opgedaan heb, wil ik graag delen met Tangent. 
Samen met het team van Berkeloo ga ik de komende jaren verder invulling geven aan onze kernwaarden inspiratie, eigenaarschap en verbinding. Dat zal ook zijn uitstraling krijgen in het gebouw van de school: nieuwe vloeren, wanden, styling… een toekomstgerichte uitstraling van binnen naar buiten, en terug.  

Peter Vervloed.