den-bijstere-gr.jpg

BD tilburg 20140522--thTijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van Peter Vervloed van De Wichelroede, werd het feit herdacht dat er dit jaar van veel collega's afscheid is genomen. Het Brabants Dagblad besteedde een artikel aan dit gegeven onder de titel '200 jaar ervaring is hier weg'. De tekst van dit artikel is hieronder terug te lezen.

200 jaar ervaring is hier weg

BRABANTS DAGBLAD, donderdag 22 mei

UDENHOUT – Basisschool De Wichelroede heeft afgelopen week afscheid genomen van Peter Vervloed (1951). Vorig jaar november stond de lesgevende kinderboekenschrijver nog voor de klas op de Udenhoutse school, waar hij 40 jaar lang les gaf. Mét Peter sloten dit schooljaar drie leerkrachten met een 40-jarige staat van dienst voor het laatst de schoolpoort achter zich, namelijk Tineke van Esch (1953), Ans de Jong (1948) en Ad Maijen (1949). Marianne Broers (1953), met ook 40 jaar 'op de teller' blijft nog actief, "zolang ik mag, want voor mij is het onderwijs een droom die uitgekomen is".

Wat betekent het (bijna) afscheid van een handvol leerkrachten, die samen goed zijn voor 200 jaar onderwijservaring, voor een basisschool? Directeur Annelieke van Geffen: "Een gemis natuurlijk, het waren stuk voor stuk fijne collega's. Met deze vijf heeft de school ook afscheid genomen van Jan van Gorp en Ellen Dingemans, beiden afgelopen jaar overleden. En van nog twee collega's die vanwege leeftijd zijn gestopt. Het afscheid wordt opgevangen door de terugloop in het aantal leerlingen, van 435 enkele jaren geleden tegen nu 300. Als ik de groep 'oudgedienden' vergelijk met de jongere garde, valt op dat zij didactisch gezien sterk zijn. Je kunt ze zó voor iedere klas zetten, zij zorgen ervoor dat de leerdoelen gehaald worden."
Ad Maijen illustreert: "Toen ik begon, was frater Nijnens, een van de fraters van Tilburg, mijn mentor. Als je aan het eind van het jaar je leerboek maar uit had, dan was het goed. Ik kijk terug op een geweldige tijd, op een prachtige school in een mooi dorp." De jongere leraren, aldus van Geffen, zijn meer gericht op het pedagogische klimaat, kijken meer naar wat ieder kind afzonderlijk nodig heeft.

Het team bestaat nu uit 35 mensen, onder wie vijf mannen. "Ik mag vrouwen niet discrimineren, maar het is duidelijk waar mijn voorkeur ligt als er een vacature is. Het is goed voor kinderen als er mannen en vrouwen voor de klas staan, en ook voor een team is het fijn als tegenover de babystory's mannenverhalen staan," aldus Annelieke.
Afzwaaiend teamlid Peter Vervloed roemt De Wichelroede, waar creatieve vakken zoals drama, muziek en techniek écht een plek hebben gekregen. Vervloed, die onlangs het 'samenleesboek' (een kinderboek voor moeilijke lezers om samen met een leesmaatje te lezen) 'Klim, Baki, klim' uitbracht, prijst zich gelukkig dat hij het vak drama en muziek heeft kunnen overdragen aan een jongere collega.
Sinds jaar en dag is techniek een belangrijk vak op De Wichelroede. De samenwerking met Hoppenbrouwers Elektrotechniek, de ontwikkeling van techniekkisten, en het begrip Meervoudige Intelligentie (de opvatting dat goed onderwijs talenten opspoort en ontwikkelt) pasten in het verleden bij De Wichelroede, en dat zal blijven.
'Afzwaaier' Ans de Jong, die nog twee halve dagen als vrijwilliger blijft werken, roemt haar oude werkgever als 'school waar goed vanuit de talenten van kinderen wordt gedacht'. "De Wichelroede is een ondernemende school. Op andere scholen moet je eerst praten, hier begint het team met iets nieuws en kijkt hoe het bevalt. Dat zit in het DNA van deze school," aldus directeur Van Geffen. Ook nu zijn er volop plannen. Zo wil de school, samen met kinderopvang Humanitas en schoolbestuur Tangent, komen tot een integraal kindcentrum. "Een consultatiebureau zou hier in school ook heel goed kunnen," aldus Van Geffen. Misschien een leuke tip voor de gemeente, die het consultatiebureau naar Berkel-Enschot wil verplaatsen?
"Verschil tussen de oude garde en de jongeren is dat de 'oudjes' in de ochtend een kopje koffie willen, terwijl de met ict opgegroeide jongere leraren pas klaar zijn voor de dag als hun digibord en computers opgestart zijn. Met het vertrek van deze vier leraren heeft De Wichelroede vier ambassadeurs van ons 'handelsmerk' Meervoudige Intelligentie erbij gekregen," lacht Van Geffen.

BD tilburg 20140522

 

Op de foto: Tineke van Esch, Ad Maijen, Marianne Broers, Ans de Jong en Peter Vervloed. (foto John Schouten/PVE) 

Terug naar de vorige pagina